ponedjeljak, 1. srpnja 2013.

KAJENSKI PAPAR

Premda u nazivu ima riječ papar, zapravo je - papričica. Papričica sa stavom. Upoznajte…



KAJENSKI PAPAR
(Capsicum annuum)

Ova čili papričica potječe iz Centralne i Južne Amerike, a već stoljećima se koristi kao začin ali i lijek.


Nakon što ga je Kristofor Kolumbo donio sa putovanja Karipskim otočjem te prenio u Europu, kajenski papar se koristio kao zamjena za skupocjeni crni papar koji je u ono doba dolazio iz daleke Azije. Američki domoroci su ga stoljećima koristili kao lijek ali je važan i u indijskoj ajurvedi, kineskoj i korejskoj tradicionalnoj medicini.





LJEKOVITOST:

Kajenski papar svoju ljutinu može zahvaliti kapsaicinu, supstanci koja uspješno smanjuje bolova u tijelu, ima povoljan kardiovaskularni utjecaj i pomaže sprječavanju nastanaka čira želuca. Kapsaicin vrlo dobro djeluje na vaš začepljeni nos.

Kajenski papar je izvrstan izvor vitamina A i beta-karotena. Povoljno utječe na poboljšanje probave, čisti pluća i dišne puteve od sluzi te pomaže bržem ozdravljenju kod prehlada: sljedeći put kada vas pokosi kakva viroza, ne posežite za industrijskim rješenjima – pokušajte sa čajem s kajenskim paprom.

Kajenski papar je česti sastojak krema protiv mišićnih bolova – zagrijava tkivo, potiče cirkuklacije i naročito je pogodan za bolove u donjem dijelu leđa.

Imate viška kilograma? Konzumacijom kajenskog papra tjerate svoje tijelo da koristi više energije i kisika te na taj način trošite značajno više energije. Stoga, više kajenskog papra, više potrošenih kalorija.



KAJENSKI PAPAR U KUHINJI – nekoliko ideja
  • Jeste li probali sataraš sa prstohvatom kajenskog papra? Probajte! Vrijedi i za ostalo povrće koje dinstate, pečete u pećnici… kako god!
  • U šalicu kakaa dodajte prstohvat kajenskog papra i tako je začinite "na meksički način"
  • Grah bez kajenskog papra? Neće moći…
  • Kajenski papar u kombinaciji s limunovim sokom – odlično za gorkasti zeleniš tipa kelj, raštika i neke vrste kupusa
  • Prstohvat kajenskog papra u dresingu za vašu salatu (odlična kontra slatkoći uobičajenih dresinga)



Kajenski papar dodajte postepeno u kuhana jela: dodajte prvu količinu, kuhajte 5 minuta i probajte da li je dovoljno začinjeno pa eventualno dodajte ponovo.
Ako ste prejerali, zgodan trik za uklanjanje vatre iz usta je da uzmete gutljaj mlijeka ili jogurta i malo promućkate u ustima. Pomaže.

Važno: dok kuhate s kajenskim paprom, pazite da ne dirate lice, oči, nos, usta sa prstima kojima ste dodavali začin u jelo.

Za kraj znajte da kajenski papar pomaže i vrtlarima – posut po zemlji, vrlo uspješno tjera mrave…


ČUVANJE
Dobro zatvoreno, dalje od direktnog sunčevog svjetla.

Nema komentara:

Objavi komentar