Premda u nazivu ima riječ papar, zapravo je - papričica. Papričica sa stavom. Upoznajte…
KAJENSKI PAPAR
(Capsicum annuum)
(Capsicum annuum)
Ova čili papričica potječe iz Centralne i Južne
Amerike, a već stoljećima se koristi kao začin ali i lijek.
Nakon što ga je Kristofor Kolumbo donio sa putovanja Karipskim otočjem te prenio u Europu, kajenski papar se
koristio kao zamjena za skupocjeni crni papar koji je u ono doba dolazio iz
daleke Azije. Američki domoroci su ga stoljećima koristili kao lijek ali je
važan i u indijskoj ajurvedi, kineskoj i korejskoj tradicionalnoj medicini.
LJEKOVITOST:
Kajenski papar svoju ljutinu može zahvaliti
kapsaicinu, supstanci koja uspješno smanjuje bolova u tijelu, ima povoljan
kardiovaskularni utjecaj i pomaže sprječavanju nastanaka čira želuca. Kapsaicin
vrlo dobro djeluje na vaš začepljeni nos.
Kajenski papar je izvrstan izvor vitamina A
i beta-karotena. Povoljno utječe na poboljšanje probave, čisti pluća i dišne
puteve od sluzi te pomaže bržem ozdravljenju kod prehlada: sljedeći put kada vas pokosi
kakva viroza, ne posežite za industrijskim rješenjima – pokušajte sa čajem s
kajenskim paprom.
Kajenski papar je česti sastojak krema protiv
mišićnih bolova – zagrijava tkivo, potiče cirkuklacije i naročito je pogodan za
bolove u donjem dijelu leđa.
Imate viška kilograma? Konzumacijom
kajenskog papra tjerate svoje tijelo da koristi više energije i kisika te na
taj način trošite značajno više energije. Stoga, više kajenskog
papra, više potrošenih kalorija.
KAJENSKI PAPAR U KUHINJI – nekoliko ideja
- Jeste li probali sataraš sa prstohvatom kajenskog papra? Probajte! Vrijedi i za ostalo povrće koje dinstate, pečete u pećnici… kako god!
- U šalicu kakaa dodajte prstohvat kajenskog papra i tako je začinite "na meksički način"
- Grah bez kajenskog papra? Neće moći…
- Kajenski papar u kombinaciji s limunovim sokom – odlično za gorkasti zeleniš tipa kelj, raštika i neke vrste kupusa
- Prstohvat kajenskog papra u dresingu za vašu salatu (odlična kontra slatkoći uobičajenih dresinga)
Kajenski papar dodajte postepeno u kuhana
jela: dodajte prvu količinu, kuhajte 5 minuta i probajte da li je dovoljno
začinjeno pa eventualno dodajte ponovo.
Ako ste prejerali, zgodan trik za uklanjanje
vatre iz usta je da uzmete gutljaj mlijeka ili jogurta i malo promućkate u ustima. Pomaže.
Važno: dok kuhate s kajenskim paprom, pazite da ne
dirate lice, oči, nos, usta sa prstima kojima ste dodavali začin u jelo.
Za kraj znajte da kajenski papar pomaže i
vrtlarima – posut po zemlji, vrlo uspješno tjera mrave…
ČUVANJE
Dobro zatvoreno, dalje od direktnog sunčevog
svjetla.
Nema komentara:
Objavi komentar